neljapäev, 26. märts 2015

Märtsiküüditamine

25. märtsil toimus Okupatsioonide Muuseumis märtsiküüditamise aastapäevale pühendatud seminar, kus tutvustati Siberiga seotud ajalooprojekte. Seda külastasid ka osad meie 12. klassi õpilastest.

Sihtasutus UNITAS tutvustas oma projekti "Kogu me lugu." 

"Kogu Me Lugu on 2013. aastal käivitatud üleriigiline mälestuste kogumise algatus, mille raames luuakse nii Eestis kui ka välismaal näitamiseks mõeldud videointervjuusid ja lühifilme totalitaarsete režiimide okupatsioonist 20. sajandi Eestis ja okupatsioonivõimude korraldusel toime pandud inimsusvastastest kuritegudest." (loe lisaks nende veebilehelt)

Tegu on väga hea koguga erinevatest lugudest, mida räägivad inimesed, kes on ise selle läbi elanud. Videod aitavad täiendada õpikute teksti, andes sündmusele emotsionaalse mõõtme, mida muidu oleks ehk raske saavutada. Olgu siinkohal esitatud ka näide videost, mida seminaril näidati:



Kui kellelgi on huvi, siis siin on LINK youtube'i esitusloendile, kus hetkel on üles laaditud 32 lugu.

Pärast lühikest vaheaega tutvustasid Leedu noored juba mitmendat aastat toimuvat noorteprojekti "Missioon: Siber" (loe rohkem projekti kohta siit), kus noored käivad Siberis korrastamas Leedust küüditatute surnuaedasid ja vestlemas ellujäänutega, et edasi kanda ajaloolist mälu. 2014. aasta retkest oli valminud dokumentaalfilm “Mission Siberia 2014. Krasnoyarsk,” mida ka seejärel täismahus näidati. Filmil treilerit kahjuks veel ei ole, küll on aga saada lühike klipp:


Film oli inspireeriv ja hoogne, kuid pakkus teemale vastavalt ka vaikuse ja mõtlemise hetki. Okupatsioonide muuseum lubas anda endast parima, et aprilli jooksul oleks võimalik kõikidel meie kooli gümnasistidel vaadata filmi meie oma auditooriumis. 

Märtsiküüditamine ei toimunud kaugel minevikus - meil on veel tänapäevalgi inimesi, kes on selle üle elanud ja kellel on rääkida sellest oma lugu. Valusaid teemasid üldiselt ei kiputa jagama, aga vaevalt öeldakse teile ära, kui te siiralt küsite. Kutsume kõiki üles uurima oma perekonna lugu! Võibolla saate teada mõndagi uut.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar